Hva er kommisjonssalg?

Kommisjonssalg

Et kommisjonssalg er en salgsmetode hvor en bilforhandler tar på seg jobben og ansvaret for salget av din bil.

Forhandleren tar seg av klargjøring, annonsering, promotering og til slutt overtakelse og oppgjør. Salgsmetoden kan sammenlignes med formidlingssalg, men har én vesentlig forskjell; forhandleren står ansvarlig etter salget.

Forvirring rundt kommisjonssalg og formidlingssalg

Vær obs på å sjekke kontrakten før du inngår avtale om kommisjonssalg. Noen bilforhandlere blander begrepene og omtaler et formidlingssalg som et kommisjonssalg, og fraskriver seg reklamasjonsansvar. Salget er da ikke lenger å omtale som et kommisjonssalg, men salg i formidling som “mellommann” og medfører igjen økt risiko for selgeren av bilen.

Et formidlingssalg er ofte betydelig rimeligere enn kommisjonssalg, og ligger ofte i prissjiktet 10 000 - 17 000 kr. Kommisjonssalg derimot ligger ofte til mellom 25 000 - 50 000 kr, ettersom forhandleren tar på seg alt ansvar. Dersom pristilbudet du har mottatt på et kommisjonssalg er lavere enn dette, kan det være en indikasjon på at det egentlig er et formidlingssalg.

Fordeler med kommisjonssalg

Å selge bil via kommisjon har en rekke fordeler:

  • Forhandleren står ansvarlig etter salget

    Den største fordelen med kommisjonssalg i forhold til både privat salg og formidlingssalg, er at du ikke står ansvarlig dersom det skulle oppstå noe med bilen i etterkant av salget dersom kjøperen skulle reklamere. Kjøperen får da 5 års reklamasjonsrett til forhandler, som i tillegg gjør at bilen blir mer attraktiv enn biler solgt privat.

  • Du får solgt bilen din raskere

    Forhandlere har i gjennomsnitt lavere salgsperiode i forhold til privat salg av bil, som vil si at du får salgssummen på konto fortere enn ved privat salg.

  • Du får solgt bilen til markedspris

    Forhandlere mottar flere seriøse henvendelser og høyere bud som fører til høyere endelig salgssum enn ved privat salg.
    Dette medfører at du som bileier sitter igjen med mer på konto, selv etter forhandlerens honorar.

  • Din bil får mer trafikk og interesse enn ved privat salg

    Cirka 60% av besøkende på Finn huker av “forhandler” når de ser etter biler. Dette, kombinert med høyere produksjonskvalitet og gode bilder, gjør at forhandlere oppnår gjennomsnittlig mer trafikk i forhold til private salgsannonser.

Ulemper med kommisjonssalg

Å selge en bil i kommisjon har noen få ulemper:

  • Det er dyrere enn formidlingssalg

    Å selge bil i formidling er en av de rimeligste måtene å selge bil på. Ulempen her er at du som eier av bilen potensielt kan stå ansvarlig dersom det skulle oppstå problemer med bilen i etterkant av salget.
    Et kommisjonssalg innebærer mer fokus på tilstandsrapporteringer og garanti, som igjen medfører høyere kostnader og risiko for forhandler - derav høyere pris.

  • Det tar lenger tid enn ved innbytte

    Dersom du vurderer innbytte er det nok for å slippe reklamasjonsansvar, i tillegg til å få pengene på konto med en gang. Du risikerer da å gå glipp av 40 - 50 000kr som forhandleren trekker fra markedsverdien på bilen, slik at de sitter igjen med fortjeneste etter de har solgt bilen. Du risikerer da altså å tape opptil 25 000,- i forhold til å selge bilen i kommisjon og vente 1-2 måneder ekstra.

Kommisjonssalg gir deg tryggheten til et innbytte, med en lav fastpris du kan forholde deg til og en salgsperiode på 1-2 måneder, men ofte mye raskere.

Så er det opp til deg; Enten du velger å selge bilen selv, i formidling, kommisjon eller i innbytte til forhandler så blir du til syvende og sist kvitt bilen. Det du må vurdere er om du prioriterer hastighet, sikkerhet eller å sitte igjen med mest mulig penger.
Kommisjonssalg gir deg da en god kombinasjon av alle og er derfor en gyllen middelvei når du skal selge bil.

Trenger du hjelp med formidlingssalg eller kommisjonssalg i Bergen? Ta kontakt med oss så hjelper vi deg med å finne den løsningen som passer best for deg.

Få gratis verdivurdering og tilbud på kommisjonsalg av din bil her:

Forrige
Forrige

Hva er bilen din verdt?

Neste
Neste

Hvordan selge motorsykkelen på en enkel måte?